Kaisersemmeln
20 bullar
25 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1½ tsk salt
1 tsk socker
12-14 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull, slå på mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och slå lite av degspadet över. Rör tills jästen löst sig, slå sedan på resten av degspadet. Tillsätt salt, socker och mjölet i omgångar. Spara lite till utbakningen.
Knåda en smidig, blank deg för hand i 6-8 minuter. Täck över med plastfilm och låt jäsa i 40 minuter.
Ta upp degen. Dela den i två halvor och rulla ut dem till längder. Dela varje längd i 10 bitar. Kavla dem tunt, ca 15 cm i diameter. Vik sedan in degen mot mitten, som en snurra. Tryck till.
Lägg bröden på mjölade handdukar med "snurran" nedåt. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
Värm ugnen till 250 grader.
Vänd på bröden så att snurrsidan kommer uppåt och lägg dem på bakplåtspapper. Grädda dem i mitten av ugnen i 10-14 minuter, tills de börjar få färg. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar