Nej, nej. En dag i köket. Baguetter till morgondagens utflykt och i väntan på jäsning blev det maränger.

Maränger
½ liter glass
Franska baguetter
8 st
25 g jäst
5 dl rumsvarmt vatten
2 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl special
1 ägg till pensling
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt rumsvarmt vatten. Rör om tills jästen är upplöst.
Tillsätt salt och vetemjöl och arbeta degen blank och smidig.
Tillsätt salt och vetemjöl och arbeta degen blank och smidig.
Täck degen med en bakduk och låt den vila i ca 2 timmar.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 8 delar.
Forma delarna till avlånga bröd som läggs på bakpappersklädd plåt. Ställ bröden att jäsa i 35-40 minuter. Sätt ungen på 250 grader.
Pensla de färdigjästa bröden med lätt uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.
Låt de nygräddade bröden svalna utan att täckas av bakduk. Skär upp dem och fyll med godsaker efter eget tycke.
Maränger
ca 25 stycken
6 äggvitor
4,5 dl strösocker
saft av ½ cirton
karamellfärg
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda äggvita, socker och cirtonsaften i en rostfri bunke.
Sätt bunken i ett vattenbad. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält.
Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.Vispa ner ca 10 droppar karamellfärg och blanda in den ordentligt i marängsmeten.
Klicka ut marängen i formar eller på bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme, de ska vara lite kladdiga i mittten.
Och har man maränger blir det Marängswiss, en schweizisk hovdessert.
4 personer
3-4 maränger
chokladsås
vispad grädde
svarta vinbär
Varva alla ingredienserna i en stor skål och servera direkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar