Långpannelimpor med färskost
4 bröd
Jästid ca 3 timmar
Gräddningstid ca 40 minuter
50 g jäst
6 dl vatten
1 stor burk (500g) färskost, tex keso
1 msk salt
3/4 dl olja
8 dl fint rågmjöl
ca 1,5 l vetemjöl
Smaktillsatser: 1 msk stött kummin
eller 2 tsk stött fänkål + 2 tsk anis
eller 1 msk malda pomeransskal
1 Smula jästen i en bunke. Häll på fingervarmt vatten. Rör tills jästen är löst.
2 Blanda ner förskost, salt, olja och ev smaktillsats.
3 Tillsätt rågmjölet och största delen av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt. Tillsätt resten av mjölet efter hand och arbeta tills degen är smidig.
4 Täck med duk och låt degen jäsa 1½-2 timmar.
5 Arbeta degen lätt i bunken och tag upp den på mjölat bord. Dela degen i 4 lika stora bitar och forma varje till en knappt 30 cm lång limpa. Lägg dem i en smord långpanna och pensla sidorna lätt med olja. Täck med duk och låt bröden jäsa ca 1 timme.
6 Sätt ugnen på 225 grader.
7 Snitta bröden försiktigt med rakblad eller vass kniv och pensla dem med vatten. Strö ev lite rågmjöl över. Sätt in plåten i nedre delen av ungen och sänk temperaturen till 200 grader genast när bröden sätts in i ungen. Grädda ca 40 minuter.
8 Låt bröden svalna något innan de tas ur långpannan och bryts isär från varandra. Låt dem kallna på galler under duk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar