Vi åkte hem till mormor och hade lite knytkalas. Mamma hade med sig två sorters paj och sallad, de två yngsta systrarna S hade bakat bullar respektive tårta.
Blåbärstårta med lemon curd och hallon
Tårtbotten
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2½ dl blåbär
Sätt ungen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vanlijsocker vitt och pösigt.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt försiktigt blåbären.
Smöra och bröa en sockerkaksform och häll i smeten. grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna på galler.
Lemon Curd
3 citroner
1½ dl strösocker
50 g smör
2 msk majsstärkelse
2 ägg
2 äggulor
Blanda rivet skal från tre citroner med saft från två och koka upp med strösocker och smör.
Sila eventuellt vätskan.
Blanda ut majsstärkelse med saften från den tredje citronen och rör ner i den varma vätskan.
Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar.
Dela sockerkakan till två tårtbottnar. Bre ett tjockt lager lemon curd på den understa bottnen och lägg den andra ovanpå. Vispa och bre på grädde och dekorera med hallon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar