Enkelt vetebröd
50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk (jag tog 3 dl vatten 2 dl mjölk)
½ tsk salt
1½ dl socker
2 tsk stött kardemumma
1 ägg
ca 1½ l (900 g) vetemjöl
1 ägg och ev pärlsocker till pensling och garnering
Smula jästen i degbunken.
Smält matfettet i en kastrull och häll på mjölken. Låt blandningen bli fingervarm (37 grader).
Häll den över jästen och rör ner salt, socker, kardemumma, ägg och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig och blank.
Tillsätt resten av mjölet men spar lite till utbakningen. Strö lite mjöl på degen, lägg på en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Baka ut den till bullar.Låt dem jäsa på plåt i ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö ev på pärlsocker. Grädda i 225 grader, ca 20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar