Hur kan man bättre hedra sitt landskap än med en fantastisk limpa?
Detta brödet är ett tätt, mättande smörgåsbröd efter ett gammalt recept från Skåne. Brödet bör helst mogna ett dygn innan man äter det skuret i tunna skivor eller emballerar det för frysen. Vi kan dock intyga att det går alldeles utmärkt att äta brödet direkt det kommer ut ur ugnen. Tänk bara på att den första degen måste stå 12-24 timmar innan man kan börja att baka brödet.
Det här behöver man första dagen:
7,5 dl rågsikt (ca 400 g)
5 dl kokande vatten
1,5 tsk salt
Det här behöver man andra dagen:
50 g jäst
1 msk vatten
5-6 dl rågsikt
2 dl vetemjöl
Så här gör man första dagen:
1. Blanda mjöl och salt i en bunke.
2. Koka upp vattnet och slå det över mjöl- och saltblandningen. Blanda väl och låt stå till nästa dag i rumstemperatur.
Så här gör man andra dagen:
1. Blanda jästen med 1 msk vatten och rör ner det i degen.
2. Arbeta in rågsikten och vetemjölet till en hård deg.
3. Arbeta degen till en rund (helst sprickfri) bulle. Lägg den på plåt och låt jäsa 1 timme och 15 minuter.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Grädda brödet i 1 timme och 15 minuter.
6. När brödet är klart, pensla det med vatten, linda in det i en bakduk och lägg på galler.
tisdag 16 februari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar