tisdag 9 mars 2010

Muffinsbröd med valnötter

Det här receptet bara måste jag dela med mig av. Det kommer från en väldigt fin bok som heter Bröd för alla sinnen och det blir fantastiskt goda muffinsbullar. Jag hoppas att ni gör dem.



Muffinsbröd med valnötter
12 stycken
1 paket jäst
4 dl vatten, 37 grader
1 msk olja eller flytan matfett
2 msk honung
2 tsk salt
9-10 dl ljust lantbrödsmjöl
50g grovhackade valnötter
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, matfett, honung och salt. Blanda om. Arbeta in det mesta av mjölet till en smidig, ganska lös deg. Låt den jäst övertäckt ca 30 minuter. Pensla under tiden en muffinsplåt eller stora muffinsformar med olja eller flytande matfett.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in valnötterna och knåda degen smidig.
Rulla ut den till en längd och dela den i 12 bitar. Forma dem till bullar och lägg dem i muffinsplåten eller formarna. Ställ formarna på en plåt. Låt bröden jäsa övertäckta tills de är lätta och porösa, ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
Grädda bröden i nedre delen av ungen tills de har fått fin färg och är genomgräddade, ca 10 minuter. Lät dem svalna, men servera dem gärna ljumna.

1 kommentar:

  1. Jättegoda Muffinsbröd .. gjorde dem med Dinkel o olja o malt istället för honung .. man tager vad man haver. =D
    Det blev underbart till nyårs trerättersmiddagen ..
    gott nytt!! My

    SvaraRadera