måndag 22 mars 2010

Mjölkfria kanelbullar

I helgen sattes mina kunskaper på prov. Jag fick i uppdrag att baka kanelbullar och tårtor till ett tvillingpar som fyllde fyra. Bara det, att baka åt någon annan, gjorde att man koncentrerade sig lite mer än vanligt. Det som gjorde det ytterligare vanskligt var att pojkarna är allergiska mot mjölk.
"Ta rätt smör", upprepades som ett mantra.



Mjölkfria kanelbullar
ca 30 stycken

2 tsk mald kardemumma
2 dl havremjölk + 1 dl vatten
50 g färsk jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
150 gram mjölkfritt smör
1 ägg
11-12 vetemjöl special

Smör, kanel och socker

1 ägg
pärlsocker

Värm kardemumman med havremjölk och vatten tills det blir fingervarmt, 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös den med mjölkblandningen. Tillsätt socker, salt, mjölkfritt smör och ägg.
Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en deg. Jag lät den vara lite klibbig. Låt den sedan jäsa i en 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den eventuellt i två delar för lättare hantering. Min blev väldigt stor när jag kavlade ut den.
Kavla degen, bre den med smör och strö över kanel och socker efter eget tycke.
Rulla ihop till en rulle och skiva den därefter i ca 2 cm tjocka skivor. Placera skivorna i bullformar som ställts ut på plåt.
Låt bullarna jäsa 45-60 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker.
Grädda bullarna gyllene cirka tio minuter.
Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar