fredag 6 november 2009

Pumpapaj


Det är pumpatider och vad bättre än att då göra en smaskig pumpapaj. Den här ger en riktig försmak på julen, med sina pepparkakskryddor. Är man riktigt ivrig fungerar pajen att äta något ljummen också, men den är godast kall.

Klassisk pumpapaj

Pajdeg
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
125 g margarin
5-7 msk vatten

Fyllning
1,5 dl strösocker
1 tsk kanel
0,5 tsk salt
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen kryddnejlika
2 st ägg
2,5 dl mjölk
3 dl kokt och mixad/mosad pumpa

Gör så här:
Blanda ingredienserna till pajdegen. Klä en pajform (ca 26 cm)

Blanda socker, kanel, salt, ingefära och nejlika i en liten skål. Vispa äggen pösiga i en stor skål. Rör ned kryddblandningen och pumpan. Tillsätt mjölk under omrörning.

Häll fyllningen i formen, Grädda i 225 grader i 15 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader och grädda i ytterligare 40-50 minuter, tills fyllningen stelnat. Låt pajen svalna innan den serveras. Servera gärna tillsammans med lite lättvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar