söndag 15 november 2009

Vörtbröd

Om två veckor är det första advent och med den kommer julen. Något som hör julen till är vörtbröd så det bakade jag idag. Jag vet att det kanske är lite tidigt men nu kan jag ju dela med mig av receptet och även ni hinner baka detta fantastiska bröd.


Vörtlimpor
4 stycken

100 g margarin
2 flaskor (à 33 cl) porter +4 dl svagdricka eller julmust
50 g jäst
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 tsk malda kryddnejlikor
2 msk pomeransskal (färdigt pulver)
ev 2-3 dl russin
ca 3 l (ca 1,7 kg) rågsikt

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt porter och svagdricka eller julmust. Värm till 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, kryddor, ev russin och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, först i bunken, sedan på mjölat bakbord. Jäs under bakduk 45-60 minuter.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Forma dem till släta längder. Om degen först plattas eller kavlas ut och rullas ihop blir limporna högre. Lägg dem på tvären i en smord långpanna. Pensla ev limporna med smält fett så att de inte fastnar i varandrra. Jäs dem under bakduk 20-30 minuter.
Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen i 250 grader. Minska samtidigt till 200 grader. Då får brödet rätt gräddningstemperatur från början. Grädda ca 40 minuter.
Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar