onsdag 4 november 2009

Schweiz

Ett schweitziskt bondbröd bjuder jag på idag. Knubbigt och knaprigt som sig bör. Traditionsenligt ska de vara runda men jag gjorde mina avlånga eftersom jag föredrar den avlånga formen på bröd.
Vill man ha extra knaprig skorpa ska man inte täcka bröden när de jäser.


Schweitziskt bondbröd
2 stycken

25 g jäst
5 dl vatten
6 dl vetemjöl
4 dl rågsikt
1 tsk matolja
2 tsk salt
4 dl vetemjöl

1 Smula jästen i en bunke. Slå 37-gradigt vatten och och rör om. Tillsätt oljan, 6 dl vetemjöl och rågsikten. Arbeta degen, täck över och ställ den att jäsa dragfritt i rumstemperatur cirka 1 timme.
2 Arbeta in salt och 4 dl vetemjöl.
3 Ta upp degen på bakbordet och forma den till två knubbiga limpor. Strö litet rågsikt över bröden. Lägg dem på smord plåt, täck över och låt jäsa till dubbel storlek.
4 Sätt ugnen på 200 grader.
5 Skåra de färdigjästa bröden med rakblad. Skär djupt och snabbt på 3-4 ställen.
6 Grädda 30-35 minuter.
7 Låt bröden kallna på galler utan bakduk. Då blir skårpan hård och spröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar