Vill man ha extra knaprig skorpa ska man inte täcka bröden när de jäser.
2 stycken
25 g jäst
5 dl vatten
6 dl vetemjöl
4 dl rågsikt
1 tsk matolja
2 tsk salt
4 dl vetemjöl
1 Smula jästen i en bunke. Slå 37-gradigt vatten och och rör om. Tillsätt oljan, 6 dl vetemjöl och rågsikten. Arbeta degen, täck över och ställ den att jäsa dragfritt i rumstemperatur cirka 1 timme.
2 Arbeta in salt och 4 dl vetemjöl.
3 Ta upp degen på bakbordet och forma den till två knubbiga limpor. Strö litet rågsikt över bröden. Lägg dem på smord plåt, täck över och låt jäsa till dubbel storlek.
4 Sätt ugnen på 200 grader.
5 Skåra de färdigjästa bröden med rakblad. Skär djupt och snabbt på 3-4 ställen.
6 Grädda 30-35 minuter.
7 Låt bröden kallna på galler utan bakduk. Då blir skårpan hård och spröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar