lördag 25 juli 2009

Bagels

12 st
5 dl vatten
25 g jäst
2 msk olja
1 msk salt
2 msk ljus sirap
15 dl vetemjöl/vetemjöl special
vatten till kokning


Smula jästen i en bunken och rör ut den med lite ljummet vatten. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck över och låt jäsa cirka 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tolv delar. Forma runda bollar och platta till dem lite. Stick tummen eller pekfingret rakt igenom och snurra bullen så att hålet blir större. Gör hålet större än du vill att det ska vara, eftersom bullen ska jäsa igen. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Täck över med handduk och llåt jäsa cirka 15 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Koka upp vatten i en större kastrull. Lägg i 3-4 ringar och koka cirka 1 minut på varje sida. Lägg bröden på plåtarna igen. Strö över eventuell garnering (till exempel vallmofrön, sesamfrön eller pumpafrön). Grädda sedan bagelsen i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakhanduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar