1 bröd / 12 bullar
Jäsningstid ca 1 timme 15 minuter
Gräddningstid ca 40 minuter / 10 minuter
3 dl vatten
2 dl havregryn
1 dl mjölk
50 g jäst
3 msk olja
1,5 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
ca 7 dl matbrödsmjöl av vete, lantvetemjöl eller vetemjöl
Koka vatten och havregryn ett par minuter. Häll gröten i en bunke. Rör i den kalla mjölken och låt blandningen bli fingervarm (37 grader).
Smula ner jästen. Tillsätt olja och salt. Rör om.
Tillsätt största delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt. Tillsätt resten av mjölet efter hand och arbeta tills degen är smidig.
Täck med duk och låt degen jäsa i 40 minuter till 1 timme.
Arbeta degen lätt i bunken och tag upp den på mjölat bord. Forma degen till en rund eller oval limpa (eventuellt till 12 bullar). Lägg den på smord plåt. Täck med duk och låt brödet jäsa cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Snitta försiktigt brödet och pensla det med vatten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
Låt brödet kallna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar