onsdag 16 september 2009

Köttbullar

Igår var det tänkt att vi skulle bjuda på en riktigt svensk middag. Vi gjorde således "köttbullar", kokte potatis och sås. Vi fick dock inga gäster, men Systrarna Ess njöt i fulla drag av denna traditionella rätt. Såhär dagen efter är "köttbullarna" fantastiska att lägga in i en baguett tillsammans med sallad, gurka och rödbetssallad.
Baguettreceptet återfinns den 7 augusti.

Köttbullar
4 personer/ca 25-30 st

1½ dl/100 g sötmandel
1½ dl ströbröd
1½ dl riven ost, gärna herrgårdsost
2 msk riven gul lök
1 tsk salt
1 krm nymalen peppar
3 ägg
1 msk vatten
1 liter vatten + 1 grönsaksbuljongtärning att koka bullarna i
Smör till stekning

1. Mixa mandeln fint i matberedare.
2. Blanda mandeln med ströbröd, ost, lök, salt, peppar. Tillsätt ägg och vatten.
3. Forma smeten till köttbullar. Med hjälp av ett matskedsmått blir bullarna jämnstora.
4. Koka upp vatten och buljongtärning och koka bullarna 5-8 minuter i buljonen.
5. Ta upp dem med hålslev och stek dem sedan i smör så att de får en fin gyllenbrun yta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar