fredag 22 januari 2010

Dinkelbröd med morot

Ett lättgjort bröd som man kan låta kalljäsa under natten för att sedan grädda det på morgonen.
Ingredienser till 1 bröd
25 g jäst
5 dl ljummet vatten (kallt vatten ifall degen ska källjäsa)
2 nypor salt
0,5 dl olivolja
1 stor riven morot
1 msk flytande honung
13 dl ljust dinkelmjöl
eventuellt 1 dl blandade frön/nötter

1. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, honung och morot. Tillsätt mjölet och arbeta in det noga. Degen ska vara lite klibbig, eftersom dinkelmjölet suger upp mer vätska än andra mjölsorter.
2. Låt degen jäsa i 30 minuter eller sätt in bunken övertäckt i kylen och låt degen jäsa till dagen efter.
3. Häll degen i en smord form. Strö över frön och nötter och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda brödet i 10 minuter, sänk sedan värmen till 200 grader och grädda brödet i 20-30 minuter till.

Ifall du kalljäser degen under natten låt brödet stå och jäsa i värmen av ugnen en stund extra innan du gräddar brödet. Då lyfter brödet bättre när det väl kommer in i ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar