söndag 24 januari 2010

Limpa med tranbär

Ett bröd med röda prickar som håller sig saftigt länge, tack vare tranbären.

Till en 2 liters form
700 g dinkelmjöl eller fullkornsmjöl
1 tsk salt
15 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 msk honung
1,5 dl tranbär (färska eller frysta och tinade)
1 msk sesamfrön att strö över

Smula jästen i en bunke och lös jästen med lite av vattnet. Häll ner resten av degspadet samt honungen. Rör om nog och låt stå i 10 minuter.

Tillsätt salt, mjöl och tranbär. Arbeta degen i några minuter. Degen ska bli kladdigare än normalt.

Smörj och mjöla en stor avlång form. Fös ner degen i formen och släta till. Låt degen jäsa i 20-25 minuter.

Värm under tiden ugnen till 200 grader. Strö över sesamfrön och grädda brödet i 35-40 minuter.

Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar