tisdag 12 januari 2010

Saftiga brödbullar

Bullarna blir vackra i färgen och saftigare tack vare rotsakerna. Väl värda att prova!
Till 10 stora eller 20 små bröd:
3-4 färska rödbetor eller morötter (ca 300 g)
13-14 dl vetemjöl + cirka 1 dl till utbakning
2 dl havrekli
50 g smör
2 tsk salt
1 msk honung
50 g jäst
5 dl ljummet vatten

1. Skala och riv rödbetorna eller morötterna.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av vattnet. Häll i resten av vattnet. Tillsätt salt, honung och rödbetor.
3. Tärna smöret och blanda väl med 2 dl vetemjöl i en skål. Blanda sedan smör-mjöl-blandningen med degvätskan.
4. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen väl, cirka 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om det behövs (beroende på hur saftiga rotfrukterna är).
5. Låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Dela degen i 10 eller 20 delar.
7. Forma bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg över en handduk och låt jäsa ytterligare 20 minuter.
8. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Strö eventuellt lite vetemjöl över bröden och grädda dem mitt i ugnen 10-12 minuter för smö och cirka 15 minuter för stora bröd.
10. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar