måndag 4 januari 2010

Valnötsbaguette

Himmelskt goda baguetter som dessutom höll sig mjuka flera dagar.

Valnötsbaguette
4 baguetter
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 msk olivolja
2 tsk salt
1 msk honung
12-14 dl vetemjöl
1,5 dl hackade valnötter

Smula jästen i en bunke. Lös upp den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olivolja, salt, honung och det mesta av mjölet.
Rör ner valnötterna och ta upp degen på bakbordet. Knåda den smidig, gärna i 10 minuter. Täck över och låt degen jäsa i 30-45 minuter.
Ta upp degen och dela den i fyra delar. Rulla ut varje del till en lång baguette. Vrid degen och lägg den på plåtar med bakplåtspapper. Täck och låt jäsa i 30-45 minuter.
Värm ugnen till 250 grader.
Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda baguetterna i cirka 15 minuter, tills de är genombakade.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk ifall du vill ha en knaprig skorpa. Lägg på en bakhandduk annars.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar