torsdag 11 juni 2009

Falafel och pitabröd

Det har varit falafel-torka de senaste två månaderna, så nu var det verkligen hög tid att få sig en dos. Hemgjord falafel, med nybakta pitabröd och färska ekologiska grönsaker är ganska oslagbart. Just den här gången lyxade vi faktiskt till det med tsatsiki också.

Falafel
(ca 30 st)
2-3 msk mjöl
1 tsk salt
1½ tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 krm cayennpeppar
6 dl kokta kikärtor eller 2 burkar konserverade
1-2 klyftor vitlök
1 dl hackad persilja
olivolja

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Mixa eller mosa kikärtorna och blanda ner i mjölblandningen. Tillsätt pressad vitlök och hackad persilja. Tillsätt även en skvätt olivolja så att det hålls samman bättre. Jobba ihop till allt är jämt fördelat. Forma till små bollar och stek i olivolja tills de får fin färg.

Tsatsiki
1 gurka, grovriven
½ tsk salt
2 dl turkisk yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
3 msk hackad persilja

Krama vätskan ur gurkan och blanda med övriga ingredienser.
Lätt som en plätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar