lördag 6 juni 2009

Focaccia

En riktig höjdare är focaccia, ett italienskt bröd som man kan smaksätta med det man har hemma. Vi valde att använda tomat med basilika, nypotatis med rosmarin samt rödlök med gräslök. Alla sorterna är lika goda och det är perfekt att ha till soppa. Allra helst nybakt eller uppvärmt.



Focaccia
2 bröd
25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl special

1. Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
3. Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1½ cm tjocka.
6. Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter.
7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och eventuellt annan smaksättning.
8. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar