torsdag 11 juni 2009

Gnocchi

Gnocchi (benknotor) är ovala pastaklimpar gjorda av potatis eller mannagryn. Vi har använt oss av potatis och helst ska det vara en mjölig sort, även om det går bra med en fastare sort också. Det är mycket lättare att göra gnocchi än man först tror och resultatet blir verkligen fantastiskt. Tänk bara på att koka pastan tillräckligt länge, för annars får den lätt lite sliskig konsistens.





Potatisgnocchi
4 portioner

500 g skalad och tärnad potatis
5 dl vetemjöl
½ dl nyriven parmesanost
30 g smält smör
salt och svartpeppar

Koka potatisen i 15-20 minuter, eller tills den är genomkokt. Häll av allt kokvattnet och mosa till ett slätt mos. Lägg över moset i en skål och låt svalna något. Tillsätt mjöl, parmesanost, smör, salt och peppar. Blanda till en fast smet. Knåda hastigt degen slät.
Forma rågade teskedar deg till ovaler och gör en fördjupning på ena sidan med en gaffel. Koka gnocchin i omgångar i kraftigt kokande vatten, 3-5 minuter per omgång. Gnocchin flyter upp till ytan när den är färdigkokt. Servera med en tomatsås och riven parmesanost på toppen.

Världens bästa tomatsås
1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 buljongtärning
½ dl olivolja
salt och peppar
färska eller torkade örter

Värm upp oljan lite grann i en kastrull, pressa i vitlöken. Låt vitlöken bli varm, utan att den bränns vid. Häll i krossade tomater och lägg sedan i buljongtärningen. Salta och peppra. Koka upp såsen och låt puttra någon minut. Smaksätt med örter precis innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar